Ankara’nın Çubuk ilçesinde turşu üretiminde kullanılan ve halk arasında ‘yeşil altın’ olarak bilinen turşuluk badem salatalığın hasadı ve aynı zamanda evlerde kurulumu başladı.
Türkiye’nin turşu üretiminde söz sahibi olan Çubuk’ta sebze ve meyveler yetiştirilip kurularak turşu ticaretine başlandı.
ÇİFTÇİ VERİMDEN MEMNUN TALEP HER GEÇEN YIL ARTIYOR
Çubuk turşusu üretim ve kurulumunun bu yıl verimli olduğunu belirten turşu üreticileri, “Bu yıl ürün ekimini geçen yıla oranla daha da artırdık. Bu yıl verimden memnunuz halen toplama ve kurulum devam ediyor. Tüm turşuluk ürünleri mümkün olduğu kadarıyla kendimiz doğal olarak yetiştirip yine doğal olarak kuruyoruz” dedi.
BU YILKİ FESTİVALDE YİNE TAZE ÜRÜNLER YER ALACAK
Yaklaşık 50 yıldır turşuculuk yaptığını ve her geçen yıl talebi karşılamada zorlandıklarını belirten turşucular, ” Turşuculuk atalarımızdan kalan miras. Bu sektörün de ilçe ekonomisine büyük katkısı oluyor. Çubuk ve bölgesinde yetişmeyen salatalıktan hem lezzet bakımından hem de kalite bakımından Çubuk turşusu olmaz. Farkımız turşularımızın içerinde katkı maddesi olmaması tamamen doğal olmasıdır. Önümüzdeki günlerde yapacağımız festival için de ürünlerimizi hazırlıyoruz. Bu yıl da bol miktarda turşu kurup satışını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
MİSAFİRLERE TURŞU FESTİVALİNDE 4 TON TURŞU İKRAM EDİLECEK
Ankara’nın Çubuk ilçesinde 14-17 Eylül’de düzenlenecek “12. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali”nde halka yaklaşık 4 ton turşu ikram edilecek.
Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi yetkilileri yaptığı açıklamada, turşunun ilçenin önemli geçim kaynaklarından olduğunu söyledi. İlçede yaklaşık 3 bin dönümde salatalık yetiştirildiğini belirten turşucular, bölgede etkili olan yağış dolayısıyla bu yıl mahsulün geç olgunlaştığını ifade etti. Benli, geçen sezon dönümden yaklaşık 3 ton ürün alındığını anımsatarak “Bu yıl dönüm başına 2 ton civarında ürün alınacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz yıla göre fiyatta yüzde 30 civarında artış oldu. 0 ve 1 numara salatalık 2,40 lira, 2 numara 1,40 lira, 3 numara ise 80 kuruştan alıcı buluyor” dedi.
Bu sezon sadece salatalıkta yaklaşık 25 ile 30 bin ton civarında turşu kurulacağını tahmin ettiklerini dile getiren Benli, turşunun kilogram satış fiyatını festival öncesinde açıklayacaklarını vurguladı. Üreticiler, festivale herkesi davet ederek bu yıl misafirlere yaklaşık 4 ton turşu ikram edeceklerini aktardı. Salatalığın hasadına başlanması dolayısıyla atölyelerde turşu kurma işinde de yoğun döneme girildiğine işaret eden Benli, hasadın yaklaşık 2 ay süreceğini sözlerine ekledi.
Festivalin ilçenin tanıtımı ve ekonomisi açısından önemli olduğunu kaydeden Çubuklular, “Ankaralıları organik ve kaliteli ürün almaya Çubuk’a bekliyoruz. Bu yıl festivalden beklentimiz daha büyük” dedi.